Fakturera med ROT/RUT-avdrag

Skriven av admin | Verksamhet | Wednesday 2 November 2011 10:01 am

Du som företagare, särskilt om du arbetar inom tjänstesektorn, kommer kanske stöta på någon kund som vill att du utför så kallade husarbeten, d.v.s. arbeten som är berättigade till skatteavdrag. Hur ska du då göra för att fakturorna ska bli korrekta?

Egentligen är det inte så pass krångligt. Det gäller dock att ha en grundläggande koll på reglerna. ROT/RUT-avdrag fås för en rad husarbeten, som t.ex. renovering, städning och en rad andra liknande arbeten (kontakta Skatteverket för en mer specifik lista). Avdraget uppgår till 50% av arbetskostnaden, man får alltså inget skatteavdrag för material, och det gäller bara om arbetet utförs hos en privatpersons bostad eller villa. Det finns inget ROT/RUT-avdrag för företag.

När det kommer till fakturering för arbeten med ROT/RUT-avdrag måste det av fakturan framgå exakt var arbetet utförts. Vidare måste det finnas med att 50% av arbetskostnaden dras av, den ska alltså inte kunden betala. Detta är alltså skattereduktionen.

Hur ska du då sedan få betalt för det avdrag du gett kunden?
Enkelt – du behöver bara fylla i en blankett och skicka till Skatteverket. Vanligtvis betalar de inom två veckor. Ha detta i åtanke när du erbjuder husarbeten till kunden, och om du känner dig osäker på om du gjort rätt kan du ju alltid kontakta Skatteverket själv!

No Comments »

Inga kommentarer än.

RSS feed för kommentarer på denna artiklen. TrackBack URI

Skriv kommentar